Rosenborg 11

Gärdslösa

Detta är fritidshusdrömmen!

Underbart vackert båtsmanstorp, vars charm inte går att motstå. Med blommor prydande taket, rödfärgat timmer och vita knutar.

Utgångspris 1 495 000 kr

Anders Törnqvist

Ansvarig fastighetsmäklare

 • Telefon 0485-77 010
 • E-post anders@olandsmaklaren.se

Visningar

 • Lördag 30/9 kl 11:00 - 11:45 Anmäl dig till visningen via hemsidan

Dela via sociala medier

Fakta

 • BostadstypFritidshus
 • UpplåtelseformFriköpt
 • Antal rum4 rum
 • Boarea63.0 kvm
 • AreakällaAreauppgifter enligt mätning
 • Kommentar areakällaBoyta är uppmätt golvyta i torpet och de två sovstugorna. Taxerad boyta är 36 kvm.
 • Tomtarea950.0 kvm
 • AdressRosenborg 11
 • PostortBorgholm
 • OmrådeGärdslösa
 • utgångspris1.495.000 :-
Läs mer om bostaden

Läs mer om bostaden

 • Beskrivning

  I Rosenborg på öns östra sida finner du ett underbart vackert båtsmanstorp, vars charm inte går att motstå. Med blommor prydande taket, rödfärgat timmer och vita knutar. Historiens vingslag genomsyrar denna idyll, med anor som sträcker sig tillbaka till 1700-talet och en flytt hit till Rosenborg 1832.

  Torpet är välvårdat och fint och inrymmer storstuga, kammare och kök. Här finner du fina trägolv, vackra spegeldörrar och listverk, fasta kojer och öppen spis med bakugn. På den lummiga tomten finns även två trivsamma sovstugor och ett gårdshus med snickarbod samt dusch/toalett.

  Ett vackert läge utmed östra landsvägen med utsikt över öppna fält och Östersjön i öster och i väster kan ni njuta av underbara solnedgångar över ängen.

  Det är med sällan som en sådan här pärla dyker upp på den öppna fastighetsmarknaden, ofta går de vidare i släktled, men nu är chansen er att förvärva detta unika fritidshus.

  Rosenborg ligger ca 3 km söder om byn Gärdslösa och lika nära är det till Östersjön. Till Borgholm är det ca 1,5 mil och till brofästet ca 2 mil.

 • Allmän beskrivning

  Torpet: Charmigt med härlig atmosfär!

  En låg delad dubbeldörr leder in hallen med breda golvtiljor och vackert målade spegeldörrar. Ljust beigemålade väggar och vitmålat tak.

  Kammar/sovrum med fasta kojplatser och garderob med tygskynke. Trägolv, ljust beigemålade väggar och vitmålad garderob.

  Kök med matplats. Här ligger det en ljus linoleummatta på golvet, väggarna är även här målade ljusbeige ton och taket är vitmålat. Köket är utrustat med elspis, fläkt, micro och kyl/frys. Bänkdiskmaskin monterad i ett av underskåpen.

  Mysig storstuga med öppet upp i nock med synlig brunmålade bjälkar. Vacker öppen spis med bakugn. Breda golvtiljor på golvet och målat i nyansen "lingon och mjölk" på väggar och vitmålat tak.

  Sovstuga 1: Ca 12 kvm med ljus plastmatta på golvet, ljusgulmålade väggar och vitmålat tak. Pentry med diskbänk med två elplattor och indraget kallvatten.

  Sovstuga 2: Ca 15 kvm med öppet upp i nock. Ljus plastmatta på golv, gulmålade väggar och träpanel i tak.

  Gårdshus/snickarboa: Ca 20 kvm inrymmande hall med klinkergolv, träpanel på väggar och i tak. Här finns tvättmaskin och varmvattenberedare. Dusch/tvättrum med plastmatta på golv och träpanel på väggar och i tak. Utrustat med duschkabin, tvättställ och spegelskåp. Toalettrum med WC, plastmatta på golv och träpanel på väggar och i tak. Snickarboa inkl. fin gammal snickarbänk och gamla verktyg!

 • Övrigt
  Säljarens ord om torpet på Öland: I snart 38 år har vår familj ägt det underbara lilla torpet som man säger varit ett sk båtsmanstorp. När man passerat Ölandsbron så har man inte långt kvar till stugan. Vi tycker att det har det perfekta läget här mitt på ön. Vi har närheten till både södra och norra delarna av Öland. Vill man åka till Borgholm, Färjestaden eller Kalmar så ligger de också inom rimligt avstånd. Här har vi spenderat många helger såsom Påsk, Kristi Himmelsfärd och Midsommar. Vi har firat många födelsedagar och i trädgården har det även hållits bröllop. Platsen inbjuder till mycket uteaktivitet. Här har spelats mycket fotboll och studsmattan har använts till bristningsgräns. Även krocketspel eller kubb har tagits fram varma sommarkvällar. Att sitta i bersån när klasar av syren blommar är svårslaget. Likaså att år efter år få se fina solnedgångar över ängen bakom stugan eller att under våren ta en promenad ner till havet och se alla orkidéer i blom - - ja, det är njutning i vår smak -- Vad härligt vi har haft när vi tog cyklarna på morgonen och letade upp mysiga ställen nere vid havet och åt frukost. Många picknikar har det även blivit då det finns så många underbara ställen på ön. Vi har tyckt mycket om östra sidan av Öland. Här brukas jorden av lantbrukarna, det ger en fin blandning av bofasta och sommargäster. Att växla några ord över stenmuren med grannen som cyklar förbi eller tar sin morgonpromenad, det hör till! Gärdslösa och byarna runt om bjuder på allt från pubkväll till kulturgruppens cykelturer med intressanta stopp Vi hoppas att den som nu tar över efter oss får uppleva samma glädje och fantastiska stunder som torpet och denna plats har gett oss. Trevliga grannar får ni med på köpet.
 • Byggnad
  Byggnadstyp
  1-plan
  Byggnadsår
  1700-talet
  Byggår, kommentar
  Flyttat hit 1832
  Fasad
  Trä
  Stomme
  Trä
  Grundläggning
  Torpargrund
  Fönster
  Englas
  Tak
  Torv/plåttak
  Uppvärmning
  Direktvärmande el. Öppen spis med bakugn (rör insatt i skorsten)
  Ventilation
  Självdrag
  Vatten och avlopp
  Vatten från egen brunn med gott om bra vatten. Testat 2020, se vattenprov. Avlopp till trekammarbrunn på grannfastighet västerut, servitut finns.
  Energideklaration
  Behövs ej
  Fastighetsbeteckning
  Nedra Bägby 7:1
 • Allmänt om fastigheten
  Adress
  Rosenborg 11
  Postnummer
  38793
  Ort
  Borgholm
  Område
  Gärdslösa
  Kommun
  Borgholm
  Upplåtelseform
  Friköpt
  Total Driftskostnad
  10 218 kr/år
  El
  6 300 kr/år
  Elförbrukning
  800 kWh
  VA
  918 kr/år
  Renhållning
  1 500 kr/år
  Försäkring
  1 500 kr/år
  Beräknat antal pers
  4
  Kommentar
  Driftkostnad för sommarboende.
  Taxeringsvärde
  364 000 kr
 • Tomt
  Tomtyta
  950.0 kvm
  Övrigt
  Vacker och lummig trädgårdstomt med härlig syrenberså, allt omgärdat av stenmurar. Flaggstång. Tomtarea 950 m² (friköpt).
 • Rättigheter & Belastningar
  Förmån: Avtalsservitut Trekammarbrunn, 08-IM1-95/12438.1
 • Övrigt
  Inventarier ingår, utan särskild ersättning, enligt inventarieförteckning. Ytterligare städning utföres ej av säljaren. Öppen spis/bakugn ej använd på många år och måste gås igenom innan användning.
 • Närområde

  Allmänt om området

  Gärdslösa består av byarna Norra och Södra Gärdslösa. Här ligger Gärdslösa kyrka som är en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna på Öland. Invid rinner Silverbäcken efter dikten Näcken av Erik Johan Stagnelius. Stagnelius föddes i Gärdslösa och växte upp i Gärdslösa prästgård. Helt naturligt fick han mycket inspiration till sin diktning från sin hembygd. Här bodde han med sin familj till sitt sjuttonde år då fadern blev biskop i Kalmar och familjen flyttade dit. Idag har prästgården tagits över av Föreningen Gärdslösa Prästgård som har olika utställningar och driver antikvariat. Gärdslösa skola och fritidshem ligger i lugn bymiljö med närhet till naturen och havet. Det är en liten skola där det går ca. 70-75 elever. Här går eleverna t.o.m. klass 5.
 • Viktig info till köpare

  Fastighetsmäklaren

  Din fastighetsmäklare är med genom hela affären som en opartisk mellanman och ska tillvarata både köparens och säljarens intressen, och ge råd till både spekulanter och säljare. Så tveka inte att ställa dina frågor.

  Intresserad av detta objekt?

  Är du intresserad av att gå vidare ‐ meddela mäklaren ditt intresse så riskerar du inte att missa vid ett snabbt avslut. Försök att vara förberedd med lånelöfte från bank och ev. värdering av din nuvarande bostad.

  Objektsbeskrivning

  Mäklaren ska upprätta en objektsbeskrivning som beskriver fastigheten. Uppgifterna kommer från säljaren och myndighetsregister, och kontrolleras normalt sett inte av mäklaren.

  Energideklaration

  Fritidshus energideklareras ej. Bostad där säljare bor stadigvarande skall enligt lag energideklareras om inte parterna överenskommit om annat.

  Budgivning

  Om det finns flera intressenter tillämpas normalt budgivning. Då kan slutpriset avvika från utgångspriset. Berätta innan budgivningen om dina önskemål om tillträdesdag, eventuella lånevillkor, försäljning av din nuvarande bostad etc.

  Det finns ingen lag som reglerar hur en budgivning ska gå till. Det är säljaren som bestämmer om, hur och till vem denne säljer. Mäklaren framför alla bud till säljaren och upprättar en förteckning över buden. Budgivningslistan lämnas även till köparen, med namn och kontaktuppgifter till budgivarna. Budgivare kan därför inte vara anonyma (men kan lägga bud via ombud). Vi erbjuder identifierad budgivning via BankID.

  Undersökningsplikt

  Köparen har en mycket omfattande undersökningsplikt. Detta innefattar att köparen efter köpet inte kan göra fel gällande som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden. Undersök därför bostaden noga före köpet, gärna med hjälp av besiktningsman. Det ankommer på köparen själv att kontakta berörda instanser för besked i frågor gällande planbestämmelser, förekomst av byggrätt, bygglovsfrågor, rördragningar på tomten, el m.m.

  Kontraktsskrivning

  Fastighetsmäklaren upprättar köpehandlingarna och går igenom dessa med parterna. Tänk på att anbud eller muntliga avtal inte är bindande. Ett bindande köp föreligger först sedan ett skriftligt köpekontrakt har undertecknats och utväxlats. Därför brukar det ligga i alla parters intresse att skriva avtal så snart som möjligt.

  Handpenning

  Mäklaren ska verka för att köparen betalar en handpenning (i regel 10 %) som vanligtvis deponeras på ett särskilt klientmedelskonto. Detta sker då det finns s.k. svävarvillkor.

  Tillträde

  På tillträdesdagen träffas parterna vanligtvis hos mäklaren där slutbetalning görs. Mäklaren upprättar innan en likvidavräkning där det framgår vad som betalats och vad som återstår att betala. Mäklaren överlämnar även en journal över förmedlingen. Vid tillträdet får köparen dessutom nycklar m.m.

  Lagfart och pantbrev

  På en fastighet är det pantbrev som man intecknar vid lån. Finns det redan pantbrev på minst det belopp du önskar belåna så behöver du inte ta ut fler pantbrev. Annars måste du ta ut nya pantbrev, vilket är förenat med en avgift. Tänk på att du som köpare även får en kostnad för lagfart (d.v.s. då du registreras som ägare till fastigheten).

  Personuppgifter

  Som visningskund och ev. budgivare eller köpare så hanterar mäklarföretaget dina personuppgifter (t.ex. namn och telefonnummer) för att kunna ge dig service, men även för att uppfylla andra regler, t.ex. budförteckning mm enl. fastighetsmäklarlagen. Uppgifterna hanteras i enlighet med aktuell lagstiftning (GDPR). För vidare information avseende hur dina personuppgifter behandlas kontakta din fastighetsmäklare.

  Fakta

  • Bostadstyp
   Fritidshus
  • Rum
   4 rok
  • Sovrum
   3
  • Boarea
   63.0 kvm
  • Pris
   1 495 000 kr
  • Adress
   Rosenborg 11
  • Fastighet
   Nedra Bägby 7:1
  • Tomtarea
   950.0 kvm
  • Byggår
   1700-talet
  • Förbesiktad
   Ja
Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Vi sparar din anmälan, det kan ibland ta ett litet tag så vi ber om ditt tålamod. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Intressesanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Tack för ditt meddelande!

Vill du att vi värderar din nuvarande bostad?

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Funderar du på att köpa eller sälja?
Skriv in ditt namn och telefonnummer nedan så ringer vi upp!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för visat intresse! Vi återkommer så fort som möjligt.

Våra kontor

 • Borgholm

  Storgatan 18, 387 21, Borgholm

 • Färjestaden

  Ölands Köpstad, 386 31, Färjestaden

 • Sandvik

  Hamngatan 13, 387 70, Löttorp

Ölandsmäklaren AB

Din mäklare på Öland

Familjeföretaget med personlig service, etablerade på Öland sedan 1973.

 • Telefon 0485-77 000
 • E-post info@olandsmaklaren.se

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för visat intresse! Vi återkommer så fort som möjligt.