Ölandspärlor

Vi har valt ut några av Ölands vackraste platser! Res runt på vår vackra ö och upptäck din favoritplats. Här hittar du allt från borgar och väderkvarnar till vacker natur, pittoreska byar och fantastiska stränder.

Ottenby

Ottenby på Ölands udde är en av Sveriges mest berömda fågellokaler. Här finns även Sveriges högsta fyrtorn, Långe Jan, som är 42 meter högt.

Grönhögen

Grönhögen har Ölands sydligast belägna livsmedelsbutik och hamn. Här finns även Grönhögens Golf och en trevlig restaurang, Kvarnkrogen.

Eketorp

Mitt ute på Stora Alvaret ligger Eketorps Borg. Det är en rekonstruktion från både medeltiden och järnåldern med museum och aktiviteter.

Gräsgård

Fiskehamn på sydöstra Öland som tillhör den gamla öländska fiskekulturen. Den nuvarande hamnen stod klar 1936. Färsk fisk säljes under sommaren.

Stora Alvaret

Alvaret består av trädlös hedmark av kalksten. Området har en speciell flora och fauna som är unik för området och används historiskt som betesmark.

Mörbylånga

Vackert belägen vid Kalmarsund med genuin miljö, som det kullerstensbelagda torget och äldre bevarade byggnader, en sommaridyll.

Nunnedalen

Nunnedalen är en smal lövskogsremsa utmed västra landborgen. Här går en vandringsled mellan Resmo och Vickleby. Längs med vägen hittas på våren stora hav med blå-, vit- och gulsippor. Flera rastplatser för fikakorgen samt en friluftskyrka.

Världsarvet södra Ölands odlingslandskap

Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Detta område upptogs år 2000 på UNESCOs lista över världsarv. Anledningen är att Södra Ölands odlingslandskap i grunden är annorlunda än andra platser på jorden.

Färjestaden

När Ölandsbron invigdes 1972 så slutade färjorna att gå mellan Färjestaden och Kalmar. Kvar i hamnen finns Kalmarsund Vlll att beskåda. I Färjestaden finns Ölands Köpstad och restauranger. Det är nära till hamnen och badplatser.

Gråborg

I Mittlandsskogen ligger Ölands största fornborg med en 4-7 meter hög och 640 meter lång ringmur. Den är troligen anlagd år 400-550 och användes så sent som 1677 i kriget mot danskarna. Norr om borgen ligger S:t Knuts Kapell.

Stora Rör

I Stora Rör gick förr färjan till Revsudden. ldag en idyll med fiskehamn, gästhamn, restauranger och caféer. Där finns även Pensionat Strandhagen.

Mittlandsskogen

Mittlandsskogen anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde med en rik flora och fauna.

Gärdslösa

Huvuddelen av Gärdslösa prästgård byggdes 1794 och det var här som vår store skald Erik Johan Stagnelius tillbringade hela sin uppväxt.

Kapelludden

Fyra kilometer öster om Bredsättra kyrka ligger Kapelludden som var en viktig handelsplats under medeltiden. På den öppna platsen reser sig ett stenkors och längre in från stranden ligger ruinerna av S:ta Birgittas Kapell från 1200-talet.

Borgholm

Borgholm blev stad år 1816 med endast 150 invånare och har under sina 200 år utvecklats som badortsidyll och populär turiststad. Staden har en fin gästhamn och närhet till restauranger och sevärdheter som Borgholms Slott.

Köpingsvik

En gammal handelsplats som sträcker sig tillbaka ända till vikingatiden. Köpingsvik är populär som turistort med campingplatser och en av Ölands finaste sandstränder.

Egby

Egby är Ölands minsta socken och har en välbevarad radby med mangårdsbyggnader från 1800-talet. I Egby finns Ölands minsta kyrka.

Kårehamn

Kårehamn är Ölands största fiskehamn. Vid hamnen finns en fiskaffär och restaurang som serverar nyfångad fisk. 5 km ut i Östersjön snurrar Vindkraftverk Kårehamn med 16 turbiner.

Hjärpestad

Hjärpestads kvarn är en tullkvarn av holländsk typ från 1700-talet. Den flyttades från Småland och användes in på 4O-talet. Det finns 13 kvarnar av holländsk typ på Öland.

Äleklinta

Från Äleklinta är det en bedårande utsikt över Kalmarsund. Från stranden syns det hur den 15 meter höga klinten är uppbyggd med sina olika lager under miljontals år.

Bruddesta

Brukar kallas för Ölands vackraste fiskeläge och ligger nedanför landborgskanten. De nio välbevarade fiskebodarna härstammar från 180O-talets mitt.

Djupvik

Ett litet fiskeläge med välbevarade sjöbodar. Djupvik har en populär badplats med naturskönt läge och klart vatten vid en skyddad vik. Här är kusten bitvis klippig.

Sandvik

Sandvik var tidigare utskeppningshamn för Ölands stenexport, numera en gemytlig fiske- och småbåtshamn. I Sandvik finns Nordens största väderkvarn av holländsk typ som användes en bit in på 1950-talet. ldag drivs den som restaurang och museum.

Hallnäs Udde

"Hallnäskärringen" är ett sjömärke av kalksten som är sju meter högt och uppfördes 1868. Det byggdes för att fiskarna skulle hitta hem efter ett dagsverke.

Grytehamn

Grytehamn är ett fiskeläge med flera bodar resta i kalksten. Vid sjöbodarna finns också karaktäristiska vinschar för att dra upp båtarna på stranden.

Källa

Källa Gamla Kyrka byggdes på 1 1OO-talet och är Ölands bäst bevarade försvarskyrka. Kyrkan används idag för sommargudstjänster och konserter.

Alvedsjö

Några kilometer väster om Löttorp ligger Alvedsjö Bodar, ett gammalt fiskeläge där sjöbodarna är sammanbyggda som små radhus och taken är täckta av vass eller halm.

Sandbybadet

Sandbybadet är en härlig badplats med vita sanddyner och fin sandbotten utmed en långgrund vik. Där finns även underbara strandängar med ett rikt fågelliv.

Byrum-Sandvik

Byrum-Sandvik är Ölands enda utpräglade raukområde med unika stenformationer skapade av havet. Badplatsen har en långgrund sandstrand med stora sanddyner.

Böda

I Böda finns berömda Böda Camping och den milslånga sandstranden. Böda hamn består av en fiske- och gästhamn där man även kan handla fisk eller besöka fiskrestaurangen.

Byxelkrok

Orten vars namn härstammar från "Byskogskroken" har en liten hamn och ett flertal restauranger. Byxelkrok har sommartid färjeförbindelse med Oskarshamn.

Trollskogen

På Ölands nordöstra udde ligger Trollskogen. Här växer knotiga vindpinade tallar och gamla grova vidkroniga ekar.

Grankullavik

På uddens östra strand återfinns vraket efter skonaren Swiks som strandade 1926.

Långe Erik

Fyren Långe Erik är en 32 meter hög fyr byggd av kalksten, belägen på Ölands stora grund och norra udde.

Homrevet

Homrevet är en del av Bödabukten och består av strandvallar, kustdyner och flygsandfält.

Funderar du på att köpa eller sälja?
Kontakta oss idag så hör vi av oss!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för visat intresse! Vi återkommer så fort som möjligt.

Våra kontor

 • Borgholm

  Storgatan 18, 387 21, Borgholm

 • Färjestaden

  Ölands Köpstad, 386 31, Färjestaden

 • Sandvik

  Hamngatan 13, 387 70, Löttorp

Ölandsmäklaren AB

Din mäklare på Öland

Familjeföretaget med personlig service, etablerade på Öland sedan 1973.

 • Telefon 0485-77 000
 • E-post info@olandsmaklaren.se

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för visat intresse! Vi återkommer så fort som möjligt.