Landsvägen Källa 26 Källa

Landsvägen Källa 26

Källa

Välvårdat torpställe på stor tomt!

Torpstället Fridhem!

Med ett fritt och vackert läge strax söder om Källa ligger det här trevliga torpstället med anor från tidigt 1900-tal. På den stora tomten finns ett äldre välskött bostadshus som flyttades till platsen 1910, charmigt litet brygghus i vitmålad kalksten och rödmålad ladugård.

Utgångspris: 975.000:-

Anders Törnqvist

Ansvarig fastighetsmäklare

 • Telefon 0485 - 77 010
 • E-post anders@olandsmaklaren.se

Dela via sociala medier

Fakta

 • BostadstypVilla
 • Antal rum2 rum
 • Boarea69 kvm
 • Tomtarea4820 kvm
 • AdressLandsvägen Källa 26
 • OmrådeKälla
 • Utgångspris975.000 :-
Läs mer om bostaden

Läs mer om bostaden

 • Beskrivning

  Torpstället Fridhem!

  Med ett fritt och vackert läge i Källa ligger det här trevliga torpstället med anor från tidigt 1900-tal. På den stora, av stenmurar, omgärdade tomten finns ett äldre välskött bostadshus som flyttades till platsen 1910, charmigt litet brygghus i vitmålad kalksten och rödmålad ladugård/stenhuggarverkstad.

  Bostadshuset, som ursprungligen var en liten torpstuga, har i olika omgångar byggts till och om, och har genomgående vårdats väl. Bottenvåning med trivsamt lantkök med vedspis, vardagsrum med öppen spis, stort sovrum, glasveranda/hall. Övervåning med inredningsbart vindsutrymme och plats för många sovplatser om så önskas.

  I brygghuset finns ett väldigt trevligt sommarkök med kalkstensgolv och vedspis samt väl fungerande matkällare. I ladugården som tidigare inrymt såväl kor som redskap finns idag förrådsutrymmen och den gamla stenhuggarverkstaden finns kvar.

  Här bor du fritt och ogenerat utan någon direkt näraliggande granne med nära till fin badplats vid Tingskullen ca 5 km och till året runt öppen affär i Källa är det ca 1 km. Spelar du golf är det bara ca 3 km till Ölands Golfklubbs fina 18- hålsbana. Till norra Ölands centralort Löttorp med affärer, post, bank och service är det ca 8 km. Till kustidyllen Sandvik med hamn, badplats och restauranger är det ca 9 km.

  Bottenvåning: Köksfarstu med korkoplastgolv, träpanel på väggar och i tak. Frysskåp och 3 garderober. Toalett/duschrum med plastmatta på golv, plastad tapet/plastmatta på väggar och träpanel i tak. Utrustat med wc, tvättställ, dusch, linneskåp, tvättmaskin och varmvattenberedare. Stort lantkök med matplats och vedspis som värmer upp hela stugan. Laminatgolv, ljus tapet på väggar och vitmålat tak. Gulmålad äldre köksinredning med nyare induktionshäll, ugn, micro och kyl/sval. Trä och kalkstensbänkar. Vardagsrum med laminatgolv, ljus tapet på väggar och vitlaserad träpanel i tak. Öppen spis. Utgång till baksidan. Sovrum med trägolv, ljus tapet på väggar och vitmålat tak. Platsbyggda bokhyllor (böcker i ingår). Hall/glasveranda med plastmatta på golv, vitmålade väggar och tak. Luftvärmepump. Uppgång till övervåning. Fin glasad spegeldörr mellan kök och veranda.

  Övervåning: Golvat inredningsbart sovloft. Här finns plats för många sängplatser om så önskas.

 • Fakta
  Fastighetsbeteckning

  BORGHOLM LÅNGERUM 1:20

  Objektstyp
  Fritidshus
  Typkod
  220 - Småhusenhet, bebyggd
  Adress

  Landsvägen Källa 26

  Postnummer
  387 71
  Postort

  Löttorp

  Församling

  Källa

  Område

  Källa

  Boarea
  Ca ~69.0 m2
  Boarea enligt

  Lantmäteriet

  Tomtareal/mark
  4820.0 m2
  Tomtareal enligt

  Lantmäteriet

  Tomtbeskrivning

  Stor fint trädgårdstomt omgärdad av stenmurar. Stensatta gångar. Fruktträd, syrener och prydnadsbuskar. Flaggstång.

  Antal rum
  2 rum
  Antal sovrum
  1 rum
  Max antal sovrum
  3 rum
  Taxering
  Taxeringsår: 2018
  Taxeringsvärdet är: Fastställt
  Värderingsår: 1929
  Taxeringsvärde byggnad: 409 000 kr
  Taxeringsvärde totalt: 805 000 kr
  Standardpoäng
  25
  Byggår
  1910
  Grund

  Torpargrund

  Tak

  Plåt med tegelprofil

  Fasad

  Gränges fasadaluminium

  Fönster

  2-glasfönster

  Stomme

  Trä

  Bjälklag

  Trä

  Vatten

  Enskilt vatten året om

  Avlopp

  Enskilt avlopp

  Uppvärmning

  Luftvärmepump samt vedspis och öppen spis.

  Ventilation

  Självdrag

  Skorsten

  Murad skorsten

  Övriga byggnader
  1. Charmigt brygghus i putsad vitmålad kalksten. Här finns trivsamt sommarkök med kalkstensgolv och vedspis samt matkällare. Inredningsbart loft.
  2. Rödmålad f.d ladugård med verkstad förrådsutrymmen och gamla dasset.
 • Byggnad
  Standardpoäng
  25
  Byggår
  1910
  Grund

  Torpargrund

  Tak

  Plåt med tegelprofil

  Fasad

  Gränges fasadaluminium

  Fönster

  2-glasfönster

  Stomme

  Trä

  Bjälklag

  Trä

  Vatten

  Enskilt vatten året om

  Avlopp

  Enskilt avlopp

  Uppvärmning

  Luftvärmepump samt vedspis och öppen spis.

  Ventilation

  Självdrag

  Skorsten

  Murad skorsten

  Övriga byggnader
  1. Charmigt brygghus i putsad vitmålad kalksten. Här finns trivsamt sommarkök med kalkstensgolv och vedspis samt matkällare. Inredningsbart loft.
  2. Rödmålad f.d ladugård med verkstad förrådsutrymmen och gamla dasset.
 • Kostnader
  Elkostnad
  18 000 kr/år
  Sotning
  350 kr/år
  Renhållning
  1 000 kr/år
  Hemförsäkring
  2 500 kr/år

  Folksam

  Slamtömning
  825 kr/år
  Summa driftskostnader
  22 675 kr/år

  Kostnaderna är uppskattade då säljarna ej har bott i huset.

  Fastighetsskatt
  4 920 kr/år
  Årlig elförbrukning
  9000 kWh/år

  Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

 • Vägbeskrivning

  Väg 136 ca 3,5 mil norr om Borgholm och ca 2 km norr om avfart till Frönäs. Tag av till höger så ligger fastigheten där. Vår skylt visar.

 • Område
  Område

  3,5 mil norr om Borgholm ligger Källa. Källa är mest känd för Källa gamla kyrka från 1200-talet. Här kan man uppleva historiens vingslag vid besök i kyrkan eller när det anordnas konserter under sommaren. När du fortsätter förbi kyrkan, gärna med cykel, så når du ganska snart Källahamn som under 1800-talet var en stor utskeppningshamn för handelsflottan och under 1900-talet mestadels fungerade som fiskehamn. Förutom att bara vara och njuta av utsikten så finns det en liten badplats vid hamnen. I Högenäs Orde finns naturreservat med en riklig flora av blommor eller om du vill spela golf istället så ligger Ölands Golfklubb i Källatorp endast 3 km bort. När hungern gör sig påmind så är det bara att cykla tillbaka till Källa. Där finns åretrunt öppen ICA-affär och Källa Gårdsbutik. Tvärs över landsvägen till Hagelstad kan du njuta av Ninnis kroppkakor och även besöka Hagelstad Getostmejeri.

 • Dokument & Länkar
 • Allmänt

  Historik: 1910 Huset flyttas till nuvarande tomt 1934 Ett sovrum och ett nytt mindre rum byggs 1962 Vissa renoveringar genomförs 1972-1974 Ytterligare renoveringar genomförs, som bl.a. innebär att fönster byts ut 1976 Ursprunglig förstukvist (hall) rivs och ny förstukvist (med ny grund) byggs, ny VVS 1977 Fasad renovering. Hela huset får ny fasad (asfaltboard och Gränges fasadaluminium). Nya treglasfönster på västra gaveln (även avseende vind) samt särskild isolering. Kompletteringsisolering av tak avseende det mindre rummet 1978 Ny vattenindragning till kök 1997 Ombyggnad av kök. Golvet rivs upp, nytt undergolv, ny isolering och golvspånskivor läggs in samt nytt Tarkettgolv. Installation av induktionshäll. Vedspis Celius installeras ny spishylla i sten. Totalrenovering av vardagsrum. Golvet rivs upp, nytt undergolv (samt asfaltboard), ny isolering och golvspånskivor samt nytt Tarkettgolv läggs in. Isolering av mellanväggar 2006 Installation av IVT luftvärmepump 2007 Målning av fönster utvändigt 2009 Målning av brygghustak och ladugårdstak 2012 Ny induktionshäll 2013 Ny tvättmaskin 2016 Utvändig målning av ladugård med uthus samt nya entrédörrar 2018 Tvätt av plåtfasad. Utvändig målning av fönster, vindskivor, takfot, häng och stuprännor och alla fasadsnickerier. Målning av grund. Komplettering av fuktskydd av bjälklag med asfaltboard under hall och badrum. Nya golvreglar och golv i del av inredningsbar vind.

  Budgivning:

  Ölandsmäklaren AB använder öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren och övriga budgivare. Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontrakt undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.
  Fastighetsmäklarens roll är som förmedlare mellan säljare och köpare. Det är säljaren som bestämmer när hon eller han skall sälja, på vilka villkor och till vilket pris.

  I gällande lagfart finns en anmärkning (ett förbehåll) om hembud.

  Säljarens upplysningsplikt Som säljare har man en upplysningsplikt mot köparen om de fel och brister man känner eller borde känna till. Som säljare kan man bli skadeståndsskyldig mot köparen om man underlåter att upplysa köparen om de fel och brister i fastigheten man känt till eller borde känt till. Säljaren ansvarar för dolda fel (fel som köparen ej kunnat upptäcka vid köpet) i 10 år.

  Köparens undersökningsplikt: Köpare har en omfattande undersökningsplikt angående fastighetens skick och detta gäller även om fastigheten besiktigats av säljaren.

  Köparen uppmanas att undersöka fastigheten. Köparen kan inte kräva avdrag på köpeskillingen eller hävning av köpet för fel som köparen borde upptäckt vid en noggrann undersökning av fastigheten. Köparen bör undersöka fastigheten innan köp och/eller gå igenom fastighetens skick ihop med besiktningsman. Köparens undersökningsplikt omfattar hela fastigheten som mark, byggnader, el, vatten, avlopp, eldstad, skorsten m.m. Köparen har kvar sin undersökningsplikt även om säljaren besiktigat fastigheten.

  Besiktning är utförd, protokoll finns.

  Energideklaration utföres ej på fritidshus.

  Det ankommer på köparen själv att kontakta berörda instanser för besked i frågor gällande planbestämmelser, förekomst av byggrätt, bygglovsfrågor, rördragningar på tomten, el m.m.

  Ytterligare städning utföres ej.

  I köpet ingår inventarier - det är bara att flytta in.

  Om du önskar få en skriftlig beräkning av boendekostnaderna - en boendekostnadskalkyl - ta kontakt med ansvarig mäklare.

Fakta

 • BostadstypVilla
 • Antal rum2 rum
 • Boarea69 kvm
 • Tomtarea4820 kvm
 • AdressLandsvägen Källa 26
 • OmrådeKälla
 • Utgångspris975.000 :-

Tre skäl att välja Ölandsmäklaren

Erfarenhet

Med över 47 års erfarenhet av bostadsmarknaden på Öland så vet vi vad som fungerar. Välj oss för att få hjälp av mäklare som kan Öland.

Spridning

Bred marknadsföring på nätet och annonser i de stora lokala tidningarna. Dessutom har vi 5 000 följare på Facebook.

Prisvinnande

Våra mäklare har år efter år prisats för att ligga i försäljningstoppen i Borgholms och Mörbylånga kommun. Vi är experter på Öland!

Funderar du på att köpa eller sälja?
Skriv in ditt namn och telefonnummer nedan så ringer vi upp!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för visat intresse! Vi återkommer så fort som möjligt.

Våra kontor

 • Borgholm

  Storgatan 18, 387 21, Borgholm

 • Färjestaden

  Ölands Köpstad, 386 31, Färjestaden

 • Sandvik

  Hamngatan 4, 387 70, Löttorp

Ölandsmäklaren AB

Din mäklare på Öland

Familjeföretaget med personlig service, etablerade på Öland sedan 1973.

 • Telefon 0485-77 000
 • E-post info@olandsmaklaren.se

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för visat intresse! Vi återkommer så fort som möjligt.