Husarens väg 4 Vanserums malm

Husarens väg 4

Vanserums malm

"Finas paradis" med anno 1732 och 1860!

Välkommen till Vanserums malm och "Finas paradis". Lummigt inramat av ölandsstensmurar och syréner och en tomt fylld av orkideér, gullvivor och prästkragar. Två rara sammanbyggda malmsstugor anno 1732 och 1860. Lugnt och trivsamt i genuin vacker bymiljö med känslan av det gamla Öland.

Anders Törnqvist

Ansvarig fastighetsmäklare

 • Telefon 0485 - 77 010
 • E-post anders@olandsmaklaren.se
Möten & visningar i Coronatider

Dela via sociala medier

Fakta

 • BostadstypFritidshus
 • Boarea52 kvm
 • Tomtarea1560 kvm
 • AdressHusarens väg 4
 • PostortFärjestaden
 • OmrådeVanserums malm
Läs mer om bostaden

Dokument (klicka för att ladda ned)

Läs mer om bostaden

 • Beskrivning

  Välkommen till Vanserums malm och "Finas paradis". Lummigt inramat av ölandsstensmurar och syréner och med en tomt fylld av orkideér, gullvivor och prästkragar. Två rara sammanbyggda malmsstugor anno 1732 och 1860 med med den gamla charmen bevarad. Lugnt och trivsamt i genuin vacker bymiljö med känslan av det gamla Öland. Att torpstället i folkmun kallas Finas är efter en Josefina Andersson som bodde här för länge sedan och nuvarande ägare har lagt till paradiset! Läs mer om historiken under övrigt.

  Runt knuten har du tillgång till vandringsleder, fågelskådarplatser och fornlämningar, gårdsbutiker och hantverk. Närmsta badplats är det populära Bjärbybadet på östra sidan med fin sandstrand, dit det är ca 7 km.

  Vanserums Malm/Norra Bäck är en av Ölands bäst bevarade malmmiljöer och ett område av riksintresse för kulturmiljövården i Kalmar län. Bebyggelsen på Vanserums malm består av välbevarade stugor och småskalig ekonomibebyggelse från andra hälften av 1800-talet. Norra Bäcks välbevarade radby med intressant mangårdsbebyggelse. Äldre vägsträckning genom malmen. Vanserum tillhör tidigare socknen Runsten med sina 11 byar -Åkerby, Lopperstad, Norra och Södra Runsten, Bjärby, Lerkaka, Dyestad, Spjutterum, Vaanserum, Norra och Södra Bäck.

  Med bil till Färjestaden tar det 15 min och 30 min till Kalmar och Borgholm.

  Malmstugan som enigt hörsägen är från 1732 flyttades till platsen på 1800-talet. Idag inrymmer den kök och ett rum med breda golvtiljor, väggar och tak beklädda med träpanel. Öppet upp i nock med synliga takbjälkar. Öppen spis i kalksten med insats. Kök med kalkstenbänkar, vedspis, ugn, spishäll och kyl/frys.

  Malmstugan från 1860 inrymmer sovrum, hall och en fin sal med öppen spis med insats. Breda golvtiljor, tapetserade väggar och målade trätak. Takhöjd ca 1,85 meter. Övervåning med snedtak och ca 1,70 meter upp i nock. Här finns två sovavdelningar med 2 bäddar i varje.

 • Fakta
  Fastighetsbeteckning

  BORGHOLM VANSERUM 12:1

  Typkod
  220 - Småhusenhet, bebyggd
  Adress

  Husarens väg 4

  Postnummer
  386 94
  Postort

  Färjestaden

  Församling

  Runsten

  Område

  Vanserums malm

  Boarea
  Ca ~52.0 m2
  Boarea enligt

  Lantmäteriet

  Tomtareal/mark
  1560.0 m2
  Tomtareal enligt

  Lantmäteriet

  Tomtbeskrivning

  En underbart vacker trädgård/ängstomt som i maj /juni fylls av vackra orkidéer, omgärdad av stenmurar, syren och

  Taxering
  Taxeringsår: 2018
  Taxeringsvärdet är: Fastställt
  Värderingsår: 1943
  Taxeringsvärde byggnad: 196 000 kr
  Taxeringsvärde mark: 163 000 kr
  Taxeringsvärde totalt: 359 000 kr
  Byggnadstyp
  1-plan
  Standardpoäng
  19
  Byggår
  1732 1860
  Om-/tillbyggnadsår

  1988

  Grund

  Torpargrund

  Tak

  Takpannor

  Fasad

  Träfasad

  Fönster

  1 och 2-glasfönster

  Stomme

  Trä

  Bjälklag

  Trä

  Vatten

  Kommunalt vatten

  Avlopp

  Avlopp till 3-kammarbrunn

  Uppvärmning

  Elradiatorer samt öppen spis och kakelugn.

  Ventilation

  Självdrag

  Övriga byggnader
  1. Gårdshus med förrådsutrymmen och gästrum. 2. Gäststuga med 3 bäddar. 3. Uthus med snickarboa och förråd. 4. Lusthus ute i blomsterängen.
 • Kostnader
  Fastighetsskatt
  2 693 kr/år

  Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

 • Dokument & Länkar
 • Rättigheter & Belastningar

  Gemensamhetsanläggning

  Borgholm Vanserum Ga:1

 • Allmänt

  Historik från runstenöland.se:

  Vi har nu kommit halvvägs in på malmen. Här delar sig vägen: Grindmossevägen böjer av söderut och åt väster går Husarens väg.

  Längs Husarens väg finns tre platser där respektive Fina, Husaren och Tilda en gång har bott. Det finns mycket att berätta om dessa tre! I dag bebos platserna av familjerna Björkman, Kaldner respektive Johansson. Längre västerut utmed skogsgatan ligger dessutom fyra sommarställen.

  Vi börjar vid Vanserum 12:1 , Husarens väg 4. Dess förste ägare var förmodligen en kringvandrande skomakare vid namn Lars-Johan Nilsson. Han var född 1836 som oäkta son till Maria Hansdotter från Norra Bäck. Hon kallas helt frankt ”lösdrifverska” i husförhörslängden.

  1845 gifter sig Maria Hansdotter med Nils Peter Andersson, och kanske är det han som är far till Lars-Johan – eller så fick Lars-Johan helt enkelt heta Nilsson efter honom. Det var nämligen vanligt på 1800-talet att ett oäkta barn fick den senare makens efternamn, även om det inte var hans barn.

  1864, 28 år gammal, tar Lars-Johan Ingrid Maria Olsdotter till brud. De får med tiden två söner: Fredrik Sture som for till Amerika 1896, och Gustaf Uno.

  Någon gång på 1900-talets början tas huset över av snickaren Fredrik Elgström, bror till Olof och Gustav från den kända snickarfamiljen på malmen (se förra artikeln i vår serie). Fredrik, som var född på malmen 1836, blev först sjöman som sin far Peter. Efter att ha varit till sjöss några år kommer han 1859 hem till Vanserum igen. Fyra år senare gifter han sig med Maria Larsdotter och flyttar till Gärdslösa. Enligt folkbokföringen från år 1900 är han snickare och mjölnare i Sättra, efternamnet stavas då Ellström, innan han flyttar tillbaka till Vanserums malm.

  Efter Fredrik ägdes platsen av Josefina Andersson. Hon var född i Runsten 1873 och dog 90 år gammal i Spjutterum 1963.

  Om Fredrik, Josefina och övriga ägare till Vanserum 12:1 berättar målarmästare Gustav Larsson så här:

  ”På ålderdomen fick Fredrik Elgström en kvinna till sig som hette Josefina Andersson, vilken skötte honom tills hans död. Josefina fick för detta ärva platsen.

  Fina, som hon mestadels fick heta, var ogift, men hon hade fyra barn. En son, som hette Karl och bodde hemma hos Fina i några år, var jordbruksarbetare och så köpte han Västra nabben av Ragnar Olsson, som hade köpt den tillbaka till gården av Fridolf Olsson.

  Karl, eller Finas Karl som han mestadels fick heta, hade en häst och två kor. Men så gifte sig Karl med Irma Rosander från Småland, som var Rudolf Peterssons sista jungfru. Sedan var Karl ute på olika håll och arrenderade gårdar och då sålde han Nabben tillbaka igen till Ragnar Olsson, så nu är den betesvall.

  När Fina A slutade såldes platsen genom auktion till en pensionär, Gustav Franzén. Efter Franzéns död så övertog en son platsen och har den nu till sommarstuga.”

  Så långt Målar-Gustav och hans fantastiska kom-ihåg för personer och platser. Vi kan komplettera hans berättelse med att Vanserum 12:1 senare ägts av Alf Fransson. Nuvarande ägare är Anna Maria Björkman, som köpte huset 1980.

  Budgivning:

  Ölandsmäklaren AB använder öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren och övriga budgivare. Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontrakt undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.
  Fastighetsmäklarens roll är som förmedlare mellan säljare och köpare. Det är säljaren som bestämmer när hon eller han skall sälja, på vilka villkor och till vilket pris.

  Säljarens upplysningsplikt Som säljare har man en upplysningsplikt mot köparen om de fel och brister man känner eller borde känna till. Som säljare kan man bli skadeståndsskyldig mot köparen om man underlåter att upplysa köparen om de fel och brister i fastigheten man känt till eller borde känt till. Säljaren ansvarar för dolda fel (fel som köparen ej kunnat upptäcka vid köpet) i 10 år.

  Köparens undersökningsplikt: Köpare har en omfattande undersökningsplikt angående fastighetens skick och detta gäller även om fastigheten besiktigats av säljaren.

  Köparen uppmanas att undersöka fastigheten. Köparen kan inte kräva avdrag på köpeskillingen eller hävning av köpet för fel som köparen borde upptäckt vid en noggrann undersökning av fastigheten. Köparen bör undersöka fastigheten innan köp och/eller gå igenom fastighetens skick ihop med besiktningsman. Köparens undersökningsplikt omfattar hela fastigheten som mark, byggnader, el, vatten, avlopp, eldstad, skorsten m.m. Köparen har kvar sin undersökningsplikt även om säljaren besiktigat fastigheten.

  Besiktning är utförd, protokoll finns.

  Energideklaration utföres ej på fritidshus.

  Det ankommer på köparen själv att kontakta berörda instanser för besked i frågor gällande planbestämmelser, förekomst av byggrätt, bygglovsfrågor, rördragningar på tomten, el m.m.

  Ytterligare städning utföres ej.

  I köpet ingår inventarier enligt inventarieförteckning , det är bara att flytta in.

  Om du önskar få en skriftlig beräkning av boendekostnaderna - en boendekostnadskalkyl - ta kontakt med ansvarig mäklare.

Fakta

 • BostadstypFritidshus
 • Boarea52 kvm
 • Tomtarea1560 kvm
 • AdressHusarens väg 4
 • OmrådeVanserums malm

Är du intresserad av det här objektet? Hör av dig till oss så kontaktar vi dig!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Våra kontor

 • Borgholm

  Storgatan 18, 387 21, Borgholm

 • Färjestaden

  Ölands Köpstad, 386 31, Färjestaden

 • Sandvik

  Hamngatan 4, 387 70, Löttorp

Ölandsmäklaren AB

Din mäklare på Öland

Familjeföretaget med personlig service, etablerade på Öland sedan 1973.

 • Telefon 0485-77 000
 • E-post info@olandsmaklaren.se

Intresseanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för visat intresse! Vi återkommer så fort som möjligt.